Сериозен трус в две действия разклати крила от правосъдната система, асоциирани с

...
Сериозен трус в две действия разклати крила от правосъдната система, асоциирани с
Коментари Харесай

Трус в две действия в правосъдната система. Гешев и Цацаров на прицел

Сериозен трус в две дейности разклати крила от правосъдната система, асоциирани с определението " статуквото " в отрицателен смисъл. Първо, четворната ръководеща коалиция изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев, а малко по-късно стана ясно, че председателят на Антикопурционната комисия Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация. Прокуратурата, разумно, застана зад Гешев. А Цацаров очевидно е решил да се отдръпна от бойното поле. 

Действие първо

Призивът за оставка на основния прокурор Иван Гешев беше изчетен в декларация от парламентарната естрада от депутата от " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров. Последва реакция, както от Прокуратурата, по този начин и от самия основен прокурор. 

" Призоваваме Гешев да подаде оставка като по този метод поеме отговорност за своите дейности и даде опция на българската Прокуратура да реализира пълноценно конституционните си функционалности ", се споделя в декларацията. Заявлението беше посрещнато с дълги ръкопляскания от депутатите в болшинството, като се изключи народните представители от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Минути по-късно Иван Гешев разяснява поисканата му оставка преди началото на избора на ръководител на Върховен касационен съд: " Днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече спешен PR. Важният ден е процедурата за избор на ръководител на Върховния касационен съд. Пожелавам триумф на Захарова ", съобщи обвинител номер 1. 

От Прокуратурата по-късно изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се показва, че управлението на Прокуратурата оценява политическата декларация от четворната коалиция като " извънредно недопустимо и жестоко посягане над върховенството на правото и независимостта на правосъдната власт, още повече, че за прочитането на същата се употребява трибуната на българския парламент ".

Според обвиняването, " този политически акт е образец за директно нарушение на разделянето на управляващите, обезпечено от Конституцията ". От управлението на прокуратурата считат, че показаната декларация има напълно политически темперамент. " Единствената цел на същата е опит за отклонение на публичното внимание от действителните обществени, стопански и здравни проблеми, пред които са изправени българските жители ", се споделя още в позицията. 

Политическите реакции

" Съдебна промяна не се прави с декларация, а със законопроекти. Такива досега не сме видели и не виждаме никакви признаци да се работи върху такива ", разяснява пред публицисти депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков и посочи, че от ГЕБР-СДС са безразлични към декларацията. 

" Декларациите не вършат промени. Реформите се вършат с някаква перспективна мисъл, със координиране на редица закони и с големи политически старания. Не виждаме подобен капацитет в актуалните ръководещи. Те месец и половина готвят декларация, не знам какъв брой години ще им отнеме да изготвят законопроект. Управлението има потребност от спешен PR. 

" Ние сме склонни да участваме в диалози за правосъдна промяна, в случай че те вземат решение систематични проблеми, а не целят, както сподели господин министър председателят Петков: " Да махнем едните хора и да сложим наши хора ". Това не е редовно решение на проблеми в правосъдната власт “, сподели още Биков. 

" Тази страна би трябвало да избере нов основен прокурор и да създадем такива законодателни промени, с цел да не е допустимо да изберем идващия Цацаров или Гешев ", съобщи пред публицисти в Народното събрание депутатът от " Демократична България "  Ивайло Мирчев във връзка апела на ръководещото болшинство за оставка на Иван Гешев.

От Демократична България приветстват заявката на ръководителя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров да напусне самичък поста си. Според Мирчев и на двамата би трябвало да бъде търсена отговорност за техните дейности през годините. " Който и да бъде основен прокурор, той не би трябвало да дерибейства по сходен метод ", сподели още депутатът. Той увери, че ръководещите работят за това да изпълнят обещанията си в предизборната акция за промени в прокуратурата. 

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски  лаконично означи, че тематиката " Магнитски "  е затворена за него. Относно поисканата оставка на обвинител №1 той уточни: " Проверете дали е истина това, което вършат, запитайте основния прокурор за какво не апелира присъдата на олигарха Иво Прокопиев ". 

От партия " Възраждане "  пък оповестиха, че декларацията за измама, тъй като те били внесли законопроект с съответни стъпки за промяна на основния прокурор.

" Би могло вероятно по в този момент настоящата процедура, в случай че се събере болшинство във Висшия правосъден съвет, също да се стигне до освобождение на основния прокурор Иван Гешев ", разяснява депутатът от  " Демократична България " Атанас Славов . Той изрази вяра да бъде стартирана и процедура за конституционни промени, които, по думите му, един път вечно да уредят въпроса за отговорността на основния прокурор, без значение по какъв начин се споделя той. 

Действие второ 

След като през вчерашния ден стана ясно, че ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество Сотир Цацаров ще напусне поста си до 1 март, през днешния ден се оказа, че ДАНС са лишили разрешението на Цацаров за достъп до класифицирана информация до равнище " строго секретно ". Новината съобщи в ефира на bTV премиерът Кирил Петков. 

" Радвам се и поздравявам ДАНС и българските служби за сигурност да покажат решителни дейности, че всякога когато виждат, че има нарушаване на закона, би трябвало да работят и оттук насетне да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона ", означи Петков.

Срещу Цацаров се води и следствие от Държавна организация „ Национална сигурност “, стана ясно от думите на премиера, само че аргументите за следствието са " класифицирана информация ". Петков добави, че не може да каже дали подадената през вчерашния ден оставка е на база съмнение на Цацаров за идно лишаване на достъпа до класифицирана информация, което се е случило през днешния ден. 

Цацаров, който е отпред на Антикорупционната комисия от 11 декември 2019 година, съобщи през вчерашния ден, че до напускането си ще внесе в Народното събрание годишния доклад за работата на Комисията. " Фактите и цифрите в този доклад ще приказват повече от празните политически заявления и обвинявания. Разбира се, ще разглася ясно и претекстовете за оставката си ", сподели Цацаров. 

След бурното развиване на събитията от днешния ден, ръководителят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров излезе с публична позиция по отношение на отнетия му достъп до класифицирана информация. Според него, дотук се е стигнало след " нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков ". Цацаров изяснява, че чиновници на ДАНС са били в кабинета му в КПКОНПИ и през днешния ден в 13:20 ч. са му връчили акт за лишаване на разрешението.

Сотир Цацаров разяснява и мотива за решението на ДАНС – законов текст, съгласно който " лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове по използването му, което е основало заплаха от пораждане или е довело до обилни вреди за ползите на страната, организациите или лицата в региона на отбраната на класифицираната информация ". 

По думите му, инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал, че по време на срещата с издателя Сашо Дончев и социалиста Георги Гергов (т.нар „ ЦУМ гейт “) от 2017 година е изнесъл класифицирана информация. " Още тогава разгласих своя позиция, в която показах, че там от мен бе желано да упражня въздействие във връзка с инспекция, което отхвърлих. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил към този момент обсъждан от ДАНС през август предходната година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази заран ", добавя Цацаров. 

Председателят на Антикорупционната комисия е безапелационен, че обявената от него през вчерашния ден оставка няма общо с инспекцията на ДАНС и в действителност се случва противоположното – днешните дейности са разследване от желанията му. " Ясни са ми и аргументите за това – в случай че за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен “, написа още Сотир Цацаров.

Той изяснява, че е основал организация в КПКОНПИ и заместникът му борави с класифицираната информация. 

Политическите реакции

" Оставката на Сотир Цацаров по никакъв метод няма да спре вижданията и използването на промяната на Антикорупционната комисия ", сподели правосъдният министър Надежда Йорданова . Според нея това е кардинален въпрос и той не е обвързван с личността на Цацаров, и добави, че към момента чака да се запознае с претекстовете на оставката му.

" Решението на Цацаров е персонално, ние не водиме война с персони. За нас е значимо структурно да се оправим с метода, по който работи тази комисия. Разбира се, ние от Демократична България сме имали през годините доста мощни рецензии към Цацаров като основен прокурор, това е известно, фамозният скандал " Цумгейт ", в който и нашата политическа групировка беше намесена доста внезапно, тъй че нашата позиция е изрично ясна. Много по-важно е по какъв начин ние ще реформираме КПКОНПИ, с цел да може тя фактически да обезпечи ефикасна битка с корупцията, да бъде разграничена на две - комисия, която се занимава с лишаване на нелегално добито имущество и другата част, която се занимава с следствие на корупция. Оставката, която би трябвало също да бъде подадена, е на Иван Гешев, тъй че още един път да го прикани просто да не се бави и да я подаде ", разяснява в ефира на БНТ  депутатът от " Демократична България " Антоанета Цонева.

" Отнемането на достъпа до класифицирана информация става въз основа на избрани индикатори. Например, в случай че едно лице се счете за ненадеждно - поради негови прояви, негови позиции, негови връзки, връзки. Решението на Сотир Цацаров да подаде оставка е по-скоро един логически акт от позиция на това, че ще има основна смяна в структурата и активността на сегашната Антикорупционна комисия и това ще се случи след месец - два, когато дефинитивно бъде признато законодателството в тази посока ", разяснява и  Атанас Славов, зам.-председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Той уточни, че в новия законопроект се планува делене на сегашната Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ ) на два обособени органа. Единият ще се концентрира напълно върху лишаване на нелегално добитото имущество при съблюдаване на европейските стандарти, отчитане на неоправдателните решения за България в Страсбург. Другият орган ще е напълно антикорупционен - с спор на ползи и проверяващи функционалности за противопоставяне на корупцията - ще има проверяващи пълномощия, такива каквито сега няма.

По думите му е нужна промяна в прокуратурата и това би трябвало да стане още тази година. Ще се създадат промени в Законите за противопоставяне на корупцията и в Наказателно-процесуален кодекс.  " До края на месеца тези промени ще са обществени и даже импортирани в Народното събрание от депутати ", сподели още Славов. 

" От една страна ще си отдъхнат кметовете на ГЕРБ. Не може да не ви прави усещане, че КПКОНПИ е единствено в Бургас, Поморие, Стара Загора, Враца, Луковит и още. И в нито едно кметство на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, даже в тези на " Да, България ". Такъв коментар направи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов  по отношение на оставката на Цацаров.

Според него е най-добре незабавно Антикорупционната комисия да се събере в Народното събрание и да изслуша Цацаров и ДАНС. " Да бъде изслушан и да каже за какво му е лишен достъпът, какво знае по тематиката. Не знам, просто не съм осведомен. Не подкрепям връзки с Цацаров ", разгласи водачът на ГЕРБ.

Борисов настоя да се спре " слагането на свои хора ". " Имам възприятието, че в случай че беше остарелият байрак на България, с герба, щяха да изчегъртат герба от знамето. В момента чегъртат и хората на Радев. Хасковските войни са нещо чудовищно. Всички висши фрагменти в страната пристигнаха от Хасково ", добави той. 

По тематиката работи Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР